Antonzicht

Afstudeerproject

Mijn afstudeeropdracht aan het Perk Instituut te Eindhoven: een ontmoetingsplaats annex cursuscentrum voor mensen met autisme. Locatie: het voormalig TPG gebouw aan het stationsplein in Eindhoven.

 

Wie een dagcentrum voor autisten mag ontwerpen zal zich moeten verdiepen in deze mensen. Maar leid dat ook tot specifiek andere ontwerpuitgangspunten? Moet een dagcentrum voor autistische jongeren aan andere eisen voldoen dan het lokale buurthuis? De opgave is een zoektocht naar antwoorden op deze vraag.

 

De behoefte van autistische mensen aan duidelijkheid en voorspelbaarheid vormt de leidraad in mijn ontwerp. Horizontale en verticale volumes zorgen voor een heldere en eenduidige structuur. De algemene functies, trap en wc’s plaats ik in verticale kokers die je door het hele gebouw kunt zien. De meer specifieke functies breng ik onder in verschillende horizontale volumes, hetzij open of gesloten. Denk aan fitnessruimte, keuken, computerunits en game plekken.

 

Voor de volumes en wanden kies ik verschillende materialen. Nadruk ligt op textuur en akoestiek. Ten eerste omdat autistische mensen, die vaak zelf geen aanraking verdragen, graag over dingen heen wrijven met hun handen. Ten tweede is een goede akoestiek belangrijk voor mensen die gevoelig kunnen zijn voor geluid.

 

De routing in het gebouw is duidelijk. Bij binnenkomst weet je gelijk waar je naar toe moet door gekleurde lijnen en teksten op de grond.

 

De bezoekers zijn jonge mensen. Ik wil ze op een positieve manier prikkelen door ze dynamische ruimtes te geven. Om deze te creëren heb ik op sommige plekken het mes in het gebouw gezet. Zo zijn verticale zichtlijnen ontstaan ofwel hoge ruimtes die uitermate geschikt zijn voor functies zoals trampoline en stilte disco. Voor de gevoelige momenten voorziet het plan in ruimtes waarin mensen zich kunnen terug trekken, dekking zoeken als het ware.

 

Het resultaat is een spel tussen open en gesloten, uitdagen en beschermen. Een wereld die zich aanpast aan haar bezoekers.