Clusius College

Castricum

Deze groene VMBO school in Castricum, heeft regelmatig moeten aanbouwen om het toenemende aantal leerlingen te kunnen huisvesten. Daardoor is de sfeer van het schoolgebouw rommelig en ontbreekt het aan sfeer. Het is dan niet zo raar dat leerlingen in de pauze de school ontvluchten om naar het winkelcentrum te gaan. Maar dat moest anders, vonden een aantal docenten.

 

In deze schetsopdracht ligt de nadruk op een duidelijke structuur creëren, met een krachtig vormentaal en heldere kleuren. De kluisjes, die voorheen verspreid over de hele school stonden, worden bij elkaar gebracht en krijgen een ombouw in felle kleur. Net zoals de infobalie bij de ingang. Landmarks, die de aandacht naar zich toetrekken.  Overal het ik spannende hangplekken gemaakt, verschillende zitjes hoog en laag, waar de leerlingen elkaar kunnen ontmoeten.

 

De aula transformeer ik in een hop groen stadspark. Een dynamische en bruisende plek, met veel mogelijkheden. De leerlingen kunnen aan de picknicktafels groepsopdrachten maken of hun lunchpakket eten. Op het terras kunnen ze aan kleine tafels onder de bomen koffie drinken of lekker uitrusten in een van de zitzakken op het houten podium. De knalrode bistro is niet te misse. De (in units) 30 meter lange bank die de ruimte opdeelt, kan makkelijk verplaatst worden voor een schoolfeest of een ouderavond.

 

Later bleek dat Clusius College gaat bouwen. Er komt een nieuw schoolgebouw en een deel van de oude school wordt afgebroken. Of dit ontwerp in de nieuwe situatie past, moet de toekomst uitwijzen.