Fijn familiehuis

Castricum

Hoewel het huis liefde op eerste gezicht was, voldeed het niet aan alle wensen van de bewoners. De inrichting was gedateerd en de indeling was hokkerig, met een zeer kleine keuken. Er werd gekozen voor een ingrijpende verbouwing om het beoogde droomhuis te realiseren.

 

Ik heb de bouwstijl van het huis zoveel mogelijk gerespecteerd en toevoeging in de oorspronkelijke stijl gedaan: serre en tuinhuis. De benedenverdieping werd opnieuw ingedeeld met nadruk op ruimtelijkheid en zichtlijnen. Door de garage op te offeren, kon ik een grote woonkeuken realiseren, een centrale plek in huis. De wand naar de tuin toe werd voorzien van een glazen vouwdeur, waardoor binnen en buiten in elkaar overlopen. Het nieuwe tuinhuis sluit aan op het terras bij de keuken en herbergt een kleine werkruimte annex logeerruimte. In de zomer wordt dit als een overdekt terras gebruikt. Terugkerende materialen zorgen hier voor eenheid en rust.

 

Om ruimte te creëren voor een grote werkkamer, was een aanbouw naast de woonkamer de beste optie. Een serre die later dienst kan doen als bibliotheek of muziekkamer. Deze werkkamer staat in open verbinding met de woonkamer. Een vrijstaande boekenkast – een reuze boekenmolen – waarin de draagmuur verborgen zit, verbindt de twee ruimtes met elkaar.

 

Het huis past zijn  bewoners als een lekker jasje. Het eindresultaat is wat het moest worden: een inspirerend huis voor een groot gezin.