het belang vaneen goed lichtplan

Het maken van een goed lichtplan is net zo belangrijk als de keuze van de keuken of de kleuren op de muur. Helaas wordt dit aspect van inrichten vaak onderschat. Mensen besteden veel tijd aan het uitzoeken van meubels en accessoires, het type behang op de muur en het vinden van de juiste gordijnen. En de lamp boven de eettafel is vaak een bezoek aan de showroom waard maar de rest van de verlichting krijg vaak veel minder aandacht. En dat is jammer.

Licht is de grote sfeermaker in ons interieur. Een goed en dynamisch verlicht kamer is prettig en inspirerend terwijl slechte verlichting ons woonomgeving ongezellig en flets maakt. Het is bekend dat de hoeveelheid licht, de kleur van het licht en de intensiteit van het licht, het gedrag van mensen beïnvloedt en hoe ze functioneren. Reden genoeg om aandacht aan een goed lichtplan te besteden.

Wanneer laat u een lichtplan maken?

Als u verhuis- of verbouwplannen hebt is het handig om in een vroeg stadium al een goed lichtplan te laten maken.  Zo kunnen de elektrapunten meteen op de juiste plekken aangelegd worden en eventuele spots in plafond of wand ingebouwd worden. Dit voorkomt dat u later het boel open moet breken om te bereiken wat u wil of dat u met tegenzin moet accepteren dat u beperkt bent in uw opties.

Een geslaagd lichtplan

Goede verlichting is veel meer dan het uitkiezen van een mooi armatuur. Een goed lichtplan combineert diffuus light, direct licht en indirect licht. Om een spannend spel tussen licht en schaduw te creëren is het ook wenselijk om de armaturen in de kamer op verschillende hoogte te zetten. Een geslaagd lichtplan bied ook verschillende mogelijkheden aan. Je kan met het licht spelen.

In mijn lichtplan geef ik de lichtpunten aan, het type licht en maak ik een bijpassend schakelplan. Daarnaast kies ik armaturen die goed bij de sfeer van het interieur en het afgesproken budget passen.

 

 

Wilt u meer weten over verlichting en lichtplannen?Laten we dan een afspraak maken.Ik sta u graag te woord.

JA GRAAG!