Met nadruk op ruimtelijkheid


Balans tussen oud&nieuw

voor wie                 Ton en Josephineplaats                     Castricum, Noord Hollandoppervlakte          76 m2ontwerp                 woonverdiepingjaar                         2021

Ze wonden al dertig jaar in hun karakteristieke huis midden in het dorp. In de loop der jaren hadden ze het een en ander aan hun huis gedaan. Nu waren ze klaar voor een meer grondige aanpak. Ik mocht een ontwerp voor ze maken.

Het huis is een voormalige winkelpand, erg leuk maar nogal hokkerig. De ruimtes zijn klein en niet efficiënt ingedeeld. In mijn ontwerp legde ik de nadruk op ruimtelijkheid en zichtlijnen. Grotere raampartijen een glazen schuifpui moeten zorgen voor meer daglicht in huis.

De witte keuken is zo gesitueerd dat er tijdens het koken een prachtig zicht is op de tuin en tegelijkertijd op de eetkamer. De houten wandkast vormt een contrast met het witte keukenblok en herbergt een koelkast en een grote bezemkast Ook is er een open kast voor het koffiezetapparaat, kookboeken en serviesgoed.

Deze woning bevat prachtige authentieke details, zoals balkenplafonds, oude paneeldeuren en sierlijke deurkozijnen. Ik ben op zoek gegaan naar een mooie balans tussen oud en nieuw. Door de frisse uitstraling komen de behouden authentieke elementen nu beter tot hun recht.

Bij binnenkomst een mooie zichtlijn naar de tuin toe.

x

De lambrisering verbindt de bijkeuken met de keuken.Zo lijken deze twee ruimtes groter dan ze zijn.

x

x

In de woonkamer is het oorspronkelijke balkenplafond mooi in zicht gehouden.De grijsgroene kleur versterkt het gevoel van verborgenheid in de zithoek.

x