Zichtlijnen en ruimtelijkheid


Een aanbouw op maat

voor wie                 Ellen en Johnplaats                     Castricum, Noord Hollandoppervlakte          74 m2ontwerp                 woonverdieping + aanbouwjaar                         2019

Voor een echtpaar, wiens kinderen het huis uit zijn, mocht ik een ontwerp maken voor een aanbouw met een woonkeuken. Ik heb  twee opties onderzocht. Eerst de optimale variant: een aanbouw (met medewerking van de buren) over de gehele breedte van het huis.

Lange zichtlijnen, ruimtelijkheid en relatie tussen binnen en buiten zijn hier de kernwoorden. De nieuwe woonkeuken sluit aan op de woonkamer, maar ligt een stuk lager, op het niveau van de tuin. De grote glazen vouwdeur kan helemaal open, waardoor de relatie met de tuin optimaal is. Hier is geen buitenkeuken nodig.

Door de royale afmetingen kon ik een kookeiland te plaatsen, een lang gekoesterde wens van de bewoners. Daarnaast is er genoeg ruimte voor een grote eettafel met een lange wandbank, ideaal als de kinderen en de kleinkinderen op bezoek komen. De uitstraling is modern landelijk, warm maar strak.

x

Ik heb een dwarsmuur geplaatst om de houtkachel in de woonkamer een goede plek te geven. Zo ontstond tegelijkertijd een logische plek voor de piano. Een simpele ingreep die de lange muur breekt en meer structuur creëert in de woonkamer.

x

 

De tweede optie

De opdrachtgevers waren heel benieuwd hoe de tweede optie uit zou pakken. Hier moest ik rekening houden met de toegang tot de tuin wat de aanbouw een stuk smaller maakt.

Ik heb gekozen voor een L vormig raampartij naar de tuin toe om de woonkeuken zo ruimtelijk mogelijk te maken. Een op maat gemaakte inbouwkast zorgt voor een mooie overgang tussen de oude en de nieuwe muur. Het hoekkeuken heeft een lange diepe aanrecht en hoge kasten waarvan één deels open is voor een speels effect.

De bewoners kunnen zo in alle rust de twee opties met elkaar vergelijken.