Bakkum


Een heerlijke leefkeuken

 

De nieuwe bewoners kochten het huis vanwege de fantastische locatie, de grote tuin en de mogelijkheden die het huis bood. Het huis was met veel zorg en liefde ingericht maar de indeling paste niet bij hun wensen. Ik kreeg de opdracht om de woonfuncties om te draaien. De keuken wilden ze naar de achterkant van het huis verplaatsen. Ik was het daar volledig mee eens.

De achterkant van het huis, grenzend aan de grote tuin, is de ideale plek voor een heerlijke leefkeuken. Dankzij de grote ramen en de openslaande deuren heb je daar sterk contact met buiten. Hier komt bovendien het meeste licht het huis binnen waardoor het overdag hier heerlijk vertoeven is. In de avonds verplaatst het leven zich naar de woonkamer aan de voorkant van het huis.

In een huis waar alle woonfuncties in één ruimte zijn, lees woonkamer met een open keuken, is het belangrijk om een goede structuur te creëren. Daarvoor moet je groot durven denken. Anders wordt het een onoverzichtelijke soep van spullen. Ik heb kasten op maat ontworpen die de woonfuncties met elkaar verbinden en voor rust en eenheid zorgen.

De nieuwe leefkeuken bestaat uit een kookeiland met een bar en een op maat gemaakte kastwand. Hierin heb ik een uitsparing gecreëerd voor de kookplaat, waardoor de afzuiging optimaal gerealiseerd kon worden. In de kastwand heb ik een opening naar de nieuwe bijkeuken gemaakt. Ik heb hier gekozen voor een opening en niet voor een deur om zo meer ruimtelijkheid te creëren. Dit ruimtelijke gevoel wordt versterkt door het hoge raam in de bijkeuken. Vanaf de eettafel heb je nu een lange zichtlijn door de bijkeuken naar buiten.

De spil in de ruimte is een grote kast, op maat gemaakt, die de woonkamer met de leefkeuken verbindt. Deze kast biedt meerdere functies: opslagplek, open vakken voor boeken of mooie spullen en een kleine werkplek. Zo’n grote kast geeft een veel rustiger beeld dan verschillende losse elementen naast elkaar. En het geeft je huis iets persoonlijks.

 

Deze geweldige wandlampen van Valerie Objects komen in verschillende kleuren. Wit is sober en stijlvol.

Blauw is leuk en persoonlijk. Als je voor een kleur kiest is het leuk om de kleur terug te laten komen, bv in een stoel.

 

Om de woonkamer te markeren heb ik een niveauverschil toegepast Ik heb de zithoek iets verhoogd en een houten vloer voorgesteld als contrast met de gietvloer in de rest van de ruimte. Ook heb ik in de woonkamer voor kleur gekozen in tegenstelling tot de witte wanden elders. Hierbij heb ik rekening gehouden met de kunstwerken van de bewoners.