Een oase aan de Noordzee


Familiehuis met karakter

voor wie                 Joyce en Jermaineplaats                    Callantsoog, Noord Hollandoppervlakte          90 m2ontwerp                woonverdieping + aanbouwjaar                         2022

Ik liep binnen en ik vroeg me af waarom ik hier was. Het huis leek helemaal af. Een zwarte keuken, stalen deuren en visgraat parket. Alles strak in de verf en fris. Aan tafel vertelde ze mij dat ze niet tevreden waren met de huidige indeling. In plaats van een aparte keuken wilden ze een woonkeuken, waar je tijdens het koken contact kon hebben met gasten en andere familieleden. En wat voor aanbouw zou dan nodig zijn?

Ik heb een zwart kookeiland van 4,5 meter lang, op een prominente plek in de woonruimte gezet. De grote bar biedt plek aan vier mensen. Vanaf de bar heb je mooi zicht op de tuin en de rest van de ruimte. De bijkeuken is achter een hoog kastblok verstopt. Hier heb ik een toepasselijk behang voorgesteld, een foto van de gaarkeuken van Callantsoog uit 1945.

De grote eettafel krijgt plek in de nieuwe aanbouw. De aanbouw ligt iets lager, op tuinniveau. Het hoge schuine dak biedt een mooie contrast met het vrij lage plafond van de rest van de ruimte. Een lichtstraat levert mooi schaduwspel op als de zon schijnt. Aan de andere kant van de aanbouw heb ik een nis met een zitje ontworpen. Een heerlijke plek voor een kopje tee en een boekje. Even een moment voor jezelf.

De grote hoekbank van de bewoners heb ik op de oude plek laten staan. Er is een open haard bij gekomen, voor meer gezelligheid. Het is een heerlijke familiehuis geworden, echt een oase aan de Noordzee.

Studie naar lichtinval. Twee verschillende soorten lichtstraten: een zadeldak en …

een lessenaarsdak.