Een heerlijk familiehuis


Koken met uitzicht

voor wie                 Sjoerd en Ireneplaats                     Heemskerk, Noord Hollandoppervlakte          87 m2ontwerp                 woonverdiepingjaar                         2020

Ze waren al een tijd op zoek naar een groter huis. Toen de woning aan de overkant van de straat te koop kwam, waren ze er snel bij. Het nieuwe huis is niet alleen groter, maar heeft bovendien een prachtig weids uitzicht. SteinA werd ingeschakeld om vorm te geven aan hun wensen.

De nieuwe bewoners wilden de keuken verplaatsen naar de tuinkant vanwege het licht en het uitzicht. Dat is in mijn ogen een goede keuze. Met een grote glazen pui is de relatie met de tuin optimaal gemaakt. De oude keuken aan de voorzijde van het huis heb ik omgevormd tot een sfeervolle, intieme eetkamer.

De keuken heb ik ontworpen als integraal onderdeel van de woonkamer. De keuken krijgt hierdoor ruimtelijkheid, wat eveneens geldt voor de woonkamer. Dit geeft een gezellige dynamische uitstraling, geheel volgens de wensen van de bewoners. Als je in de keuken staat te koken kan je toch lekker kletsen met de kinderen of gasten die in de woonkamer zitten. Het kookeiland heb ik royaal ontworpen. Het hele gezin kan ontbijten aan de grote bar. Ook handig voor samen koekjes bakken of uitgebreid de krant lezen.

Midden in de grote ruimte zorgen planten voor enige geleding tussen keuken en zithoek. Zo is er vanaf de loungebank geen zicht op de potten en de pannen op de aanrecht. De bewoners kunnen met hun plantenkeuze de mate van dichtheid zelf bepalen.

De grote inpandige garage bood een onverwachte kans! Ik heb deze gedeeltelijk bij het woonruimte kunnen betrekken. Ik heb niet allen de zithoek groter kunnen maken, maar ook een ruimte inloop-garderobe kunnen creëren. Zo kan het gezin alle jassen, schoenen, skeelers en hockeysticks makkelijk kwijt. Dit lijkt misschien een detail, maar dit voegt veel comfort toe aan het huis.

Het huis heeft een goede balans gekregen tussen de verschillende woonfuncties. De structuur is logisch, het huis klopt. Een heerlijk familiehuis voor een jong gezin.

s

De bewoners hadden een voorkeur voor een grijze keuken. SteinA heeft open kasten van hout ontworpen voor servies en kookboeken. Het hout voegt een warm accent toe aan het grijs. Er zijn twee ontwerpen gemaakt van zowel het kookeiland als de wandkasten. Omdat de eettafel op enige afstand is van de keuken hebben beide ontwerpen een grote bar. In het eerste ontwerp heeft de bar zitplekken tegenover elkaar, wat handig is als het gezin vaak samen aan de bar eet. Als de bar alleen gebruikt wordt voor een snelle hap is de tweede optie een goede keuze.

s