Woning van kunstliefhebbers


Kunst in de hoofdrol

voor wie                Herman en Ellieplaats                    Castricum, Noord Hollandoppervlakte          ruim 70 m2ontwerp                woonverdieping + schuurjaar                        2022

Ik werd gelijk enthousiast toen ik binnenkwam. Ik zag zo veel mooie objecten, van bekende Nederlandse ontwerpers. Piet Hein Eek, Richard Hutton, Hella Jongerius en Roderick Vos om maar een paar te noemen. Maar het meest in het oog springend waren de prachtige schilderijen die aan de muur hingen. Nadat ik alles goed bekeken had werd het tijd voor een gesprek.

Het stel woonde hier lang en de woning was wat gedateerd. Ze wilden een nieuw keuken, frisse kleuren en een strakke vloer. Ook vroegen ze of ik ontwerp kon maken voor een nieuwe schuur voor de fietsen. Was dat misschien te combineren met een nieuw entree?

Ik pakte het rigoureus aan. Door de trap, wat midden in de woonkamer stond te vervangen voor een nieuwe trap, kreeg ik veel meer mogelijkheden. Ik heb een nieuwe houten trap ontworpen en die  verborgen achter een speelse wand.. In de wand kwamen open vakken voor kunst en ook wat gesloten kasten. Zo heb ik de ruimte onder de trap goed benut. Op de kopse kant van de trap, bij de keuken, heb ik een leuke koffiecorner ontworpen.

Door de nieuwe trap  kreeg ik genoeg ruimte om een klein kookeiland te plaatsen. Er is nu een optimale relatie met de rest van de woonruimte. Het is open en ruimtelijk.

Ik heb twee opties voor de schuur getekend. Groot en klein. De grote versie is een combinatie van schuur en entree. De kleine versie is een losse schuur naast de voordeur. De eerste optie viel in de smaak.

Studies voor een nieuwe schuur

Optie 1Een volume met twee functies: schuur voor fietsen en nieuw entree. In de gang bij binnenkomen is een glazen lichtvenster geplaatst.

Optie 2De schuur staat los van het woonhuis. Een pergola constructie zorgt voor een spannende relatie. Kan deels overkapt worden.