Uitbreiding van een familiehuis


Meer dan een aanbouw

voor wie                  Esther en Sergeplaats                      Bakkum, Noord Hollandoppervlakte           ruim 100 m2ontwerp                 woonverdieping + deel garagejaar                         2022

Midden in de zomer kreeg ik deze opdracht. Zij hadden net een twee-onder-een-kapwoning met een grote tuin gekocht. Alles was ruim en bood veel mogelijkheden. Een heerlijk huis voor hun twee kleine kinderen. Maar er moest veel aan gebeuren.

De nieuwe bewoners wilden de indeling veranderen. De woonkamer wilden ze verplaatsen naar de achterkant van het huis. Om daar een fijne woonkamer te kunnen realiseren, vroegen ze me om een aanbouw te ontwerpen. Het bestaande bijgebouw die vanuit de woning inpandig te bereiken was, wilden ze handhaven maar deze had wel een upgrade nodig. Verder stond op hun wensenlijst een zwarte keuken, een houten vloer en een houtkachel. Al met al een flinke klus.

Ik heb een strakke aanbouw ontworpen met veel glas en een houten bekleding, mooi aansluitend op het bestaande huis. Met de aanbouw ontstond niet alleen genoeg ruimte voor een fijne woonkamer maar kon ik ook een prachtig toegang tot het bijgebouw realiseren. Het bijgebouw kreeg in het nieuwe plan twee functies: een fietsenstalling en een speelkamer. Om de speelkamer eventueel later ook als een luxe slaapkamer of logeerkamer te kunnen gebruiken heb ik daar een compact badkamer toegevoegd.

De woonkamer is een soort tuinkamer geworden. De vloer is op hetzelfde niveau als de tuin en de grote glazen schuifpui zorgt voor een sterk relatie met buiten. Zo ook de keuze van materialen, hout en steen. Het niveauverschil met de andere woonfuncties, eten en koken, versterkt de ruimtelijke structuur. Dat is essentieel in zo’n open ruimte. Om de twee ruimtes met elkaar te verbinden heb ik een houten element ontworpen dat vanaf de eetkamer doorloopt naar de woonkamer. Het dient als een bank, een tv kast en een plantenmeubel.

De aanbouw en de mooie aansluiting op de bijgebouw gaat iets heel bijzonders toevoegen aan het huis. Ik verheug me om het resultaat straks te zien.

Het niveauverschil tussen de verschillende woonfuncties versterkt de ruimtelijke structuur

 

VOOR

NA