Voor een klein gezin


Ooit een bakkerij

voor wie                 Marieke en Finnplaats                     Haarlem, Noord Hollandoppervlakte          70 m2ontwerp                 totaalplanjaar                         2021

In een leuk straatje op loopafstand van het centrum van Haarlem heb ik een heel bijzonder project mogen doen. Het huis, één verdieping, was vroeger een bakkerij, maar werd enkele jaren geleden verbouwd tot woonhuis. Het huis was met veel zorg en smaak ingericht, maar er klopte iets niet.

De bewoonster kwam via via bij mij terecht. Zij had lang nagedacht over hoe ze van dit huis een meer volwaardige woonplek kon creëren voor zichzelf en haar zoontje. Het oppervlak was beperkt en de vorm van het huis was moeilijk. Zou een dakopbouw tot het gewenste resultaat leiden? Wij hebben hier uitvoerig over gesproken.

Ik zag mogelijkheden. De indeling heb ik veranderd waardoor de woonfuncties beter en logischer op elkaar aansloten. Zo heb ik de eetkamer naar de tuinkant verplaatst en aan de keuken gekoppeld. De keuken is tevens vergroot en spannender gemaakt. Ook heb ik voorgesteld om meer glas te plaatsen in de achtergevel voor een optimale lichtinval en een betere relatie met de tuin.

Daarnaast heb ik een dakopbouw ontworpen zodat daar twee slaapkamers gerealiseerd konden worden. Op die manier kwam ruimte vrij op de begane grond voor een ruime zitkamer en een fijne speelkamer. Nu kan de kleine prins zich daar heerlijk uitleven met zijn vriendjes en is de rest van het huis vrij van slingerend speelgoed.

 

Het schiereiland geeft de scheiding aan tussen keuken en eethoek. De vorm van de keuken ligt vast maar de styling niet. Zowel de mild grijze kleur als het warme hout passen goed bij de marmeren aanrechtblad.

 

VOOR

NA

 

De trap naar de nieuwe eerste verdieping komt uit in de woonkamer. Ik heb een houten wand ervoor geplaatst om meer rust te creëren. De kast onder de trap is een onderdeel van een lange diepe kastwand, ideaal als opslagruimte.

 

VOOR

NA