Voor een niet standaard indeling


Opties van een nieuwbouwhuis

voor wie                 Laura en Robertplaats                     Naaldwijk, Zuid Hollandoppervlakte         52 m2ontwerp                woonverdieping jaar                         2019

Ze woonden er maar een paar jaar en het zag er netjes uit. Maar ze waren niet tevreden. Ze vonden de indeling te voorspelbaar. Het was niet HUN huis. Ik mocht de mogelijkheden van hun woonruimte uitzoeken.

Wij hebben verschillende keren aan tafel gezeten. Er werd gesproken over hoe het ruimte beter benut kon worden. Hun relatief nieuwe keuken was strak en mooi maar te groot en statisch in verhouding met de rest van het ruimte. Ook moest een duidelijker structuur komen. Nu was het woonruimte “één grote soep van spullen”. Een goede speelplek voor de kleine, met ruimte om het speelgoed snel en makkelijk op te bergen was ook een vurig wens.

Welke mogelijkheden zag ik voor dit nieuwbouwhuis? In eerste instantie heb ik gekeken naar een simpele en budget vriendelijke optie. Wat zou het opleveren om de huidige keuken aan te passen? Vervolgens heb ik een meer eigenzinnig ontwerp getekend. De gang werd ingekort en de trap aangepast. Zo kwam een ruimte om een kookeiland te plaatsen wat de leefruimte op een logische wijze verdeelt. Hoge grijze kasten verbinden als het ware de keuken met de zithoek. Er is voor grijs gekozen om een mooie contrast te creëren met de aanwezige houten vloer.

De bewoners hebben voor de tweede optie gekozen. In hun ogen “een oplossing voor de standaard nieuwbouw indeling die we hebben en je overal ziet”.

 

De gang is kleiner geworden. Een hoek van glas, een stalen glazen deur en een raam, zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Voor ’s avonds is een sfeerverlichting van groot belang.

 

 

 

In de eerste optie werd de huidige keuken aangepast en dynamischer gemaakt, door een bar onder het raam te plaatsen. Een fijne plek voor een kopje koffie en de krant, terwijl de zoon des huizes met zijn vrienden in de woonkamer speelt. Daar is een heerlijk speelplek ofwel een speelhuisje onder de trap gecreëerd. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om speelgoed op te bergen. De houten bekleding van de trap wordt tot aan de voordeur doorgetrokken. Zo ontstaat een mooie houten volume, als een zichtlijn door de glazen deur.