Transformatie naar een heerlijk gezinshuis


Ruimte met potentie

voor wie                Simone en Wiegerplaats                    Castricum, Noord Hollandoppervlakte          70 m2ontwerp                woonverdiepingjaar                        2023

Een jong stel had een aantal jaar geleden een leuk huis met een fijne tuin gekocht. Sindsdien waren ze stap voor stap bezig om het in hun droomhuis te veranderen. Met de tweede op komst werd het tijd om de woonverdieping grondig aan te pakken. Ik mocht een ontwerp voor ze maken.

Toen ik hun huis binnenstapte zag ik gelijk de potentie van de ruimte. Het huis was door de vorige eigenaar flink uitgebouwd waarbij twee grote steunpilaren midden in de ruimte geplaatst werden. Ik besloot om de draagconstructie aan te passen zodat één van de twee pilaren weggehaald kon worden. Op deze manier werd het mogelijk om een heerlijke woonkeuken te realiseren, met een groot kookeiland en een hoge kastwand. De ruimte naast te trap heb ik aan de keuken toegevoegd. Ik heb voorgesteld om daar iets leuks mee te doen. Een ingebouwde vitrinekast misschien? Of een koffienis?

De achtergevel kreijgt een grote glazen schuifpui waardoor de relatie met de tuin optimaal wordt. Degene die achter het fornuis staat heeft nu zowel prachtig uitzicht naar buiten als goed contact met de mensen aan tafel. Voor de kleintjes heb ik een kinderhoek ingericht.

Verder heb ik de smalle gang vanaf de voordeur ruimtelijker gemaakt door een raam in de muur naar de woonkamer te plaatsen. Ook heb ik voorgesteld om een iets smallere open trap te laten maken. Alles voor de ruimtelijkheid. De verbouwing kan beginnen.

Een fijne kinderhoek voor nu.

Later niet meer nodig.