Bakkum


Van schuur naar woning: studie

 

Mij werd gevraagd om een ontwerp te maken voor het verbouwen van een schuur tot een woning. Er lag al een plan met een keukenontwerp en een grote vrijstaande kubus als tv ruimte annex logeerkamer.

Mijn belangrijkste vraag was: hoe geef je zo’n grote ruimte structuur en sfeer? Ik heb de voorgestelde kubus omarmd en nog een keer toegepast in de vorm van een keukenblok. Zo vormden de twee kubussen eilanden in de grote ruimte waar functies in en omheen zaten. 

In de schil van de eerste kubus heb ik een zitnis bedacht, waar je heerlijk met een boekje kan zitten. Het hout voor de leemkachel, een wens van de bewoners, heeft hier ook een plek gekregen. Mijn keukenontwerp bestaat uit een groot kookeiland met een bar en hoge wandkasten. Het geheel heb ik op een verhoging gezet om de leidingen te kunnen wegwerken in de vloer. Tijdens het koken heb je geen last van het niveauverschil omdat alle kookfuncties binnen handbereik zijn. Het niveauverschil wordt goed benut voor de bar aan de andere kant. Dwars op het keukenblok heb ik een grote eettafel voorgesteld.

De ruimte is hoog. Om een meer intieme sfeer te creëren heb ik voorgesteld om de lange wand, inclusief alle deuren en het plafond, te bekleden met licht houten panelen.