Niet zomaar een dakkapel


Venster op het bos

voor wie                  Roel en Juliëtplaats                      Bakkum, Noord Hollandoppervlakte           65 m2ontwerp                  zolder + dakkapeljaar                          2021

Ze wonen in een nieuwbouwhuis aan de rand van het bos.  Al een tijdje waren ze aan het nadenken over een dakkapel, maar vonden het moeilijk om het juiste vorm en afmeting te bepalen. In de buurt verscheen de ene na de andere dakkapel. Mooi, maar vrij standaard. Was zoiets de beste optie voor hun huis?  Ze vroegen mij om hulp.

Ik liep de zolder op, toen nog één grote opslagruimte, schoof het dakraam open, keek naar buiten en kreeg het gevoel dat dit niet zomaar een dakkapel zou moeten worden. Hier lag een kans om iets heel bijzonders toe te voegen aan het huis.

Geïnspireerd door dit prachtige uitzicht, ontwierp ik een dakkapel als een venster op de bosrand. Vrij laag vanaf de grond en zo groot mogelijk. De breedte heb ik afgestemd op de architectuur van het huis. Ik tekende twee varianten. Een dakkapel met een serre uitstraling en een dakkapel met een meer traditionele uitstraling.

En hoe kan je zo’n unieke ruimte het beste gebruiken? Natuurlijk kan je het opsplitsen in meer kamers, maar om het als één ruimte te handhaven vond ik het allermooiste.  Het ontwerp biedt een prachtige slaapkamer voor de ouders, met een semi-open badkamer. Een grote houten kastwand, waarin ik de kachelpijp kon wegwerken, en een vrijstaand meubel op maat, bieden samen genoeg ruimte aan kleding, schoenen en accessoires. De badkamer heb ik op een verhoging geplaatst. Niet alleen handig voor de leidingen, maar het versterkt tegelijkertijd de ruimtelijke structuur.

 

Hieronder de twee varianten van binnenuit gezien. Voor welke zou jij gaan?